Wątróbka wieprzowa podwójnie smażona z cebulką i jabłkiem

5 (142 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ten przepis mam od babci Krysi. Potwierdzam, naprawdę dobra jest taka wątróbka.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g wątróbki wieprzowej
    sól
    olej rzepakowy
    mąka pszenna
    duża cebula
    duże jabłko
    majeranek
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    liście mięty
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka wieprzowa podwójnie smażona z cebulką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć. Obsypać grubo solą ze wszystkich stron. Ma być biała. Obsmażyć na suchej patelni. Wątróbka zrobi się jak poduszka. Następnie wątróbkę dokładnie umyć pod ciepłą bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić na plastry. Ładnie się kroi.
    Plastry oprószyć mąką pszenną. Nadmiar mąki strzepnąć.
    Usmażyć na oleju rzepakowym. Zdjąć z patelni na talerz.
    Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę oraz usmażyć pokrojone w plasterki jabłka. Wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych. Jabłka nie mogą się rozpaść.
    Wątróbkę przełożyć na patelnię i jeszcze kilka minut smażyć wszystko na wolnym ogniu. Dodać majeranek, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Danie serwować udekorowane listkami mięty.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować