Wątróbka wieprzowa podwójnie smażona z cebulką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć. Obsypać grubo solą ze wszystkich stron. Ma być biała. Obsmażyć na suchej patelni. Wątróbka zrobi się jak poduszka. Następnie wątróbkę dokładnie umyć pod ciepłą bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić na plastry. Ładnie się kroi.
Plastry oprószyć mąką pszenną. Nadmiar mąki strzepnąć.
Usmażyć na oleju rzepakowym. Zdjąć z patelni na talerz.
Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę oraz usmażyć pokrojone w plasterki jabłka. Wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych. Jabłka nie mogą się rozpaść.
Wątróbkę przełożyć na patelnię i jeszcze kilka minut smażyć wszystko na wolnym ogniu. Dodać majeranek, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
Danie serwować udekorowane listkami mięty.
Smacznego.
Komentarze