WĄTRÓBKA DROBIOWA Z KAPUSTĄ

4.5 (183 ocen)

Moje ulubione danie z wątróbek.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
    1 cebula (lub 2 mniejsze)
    5 łyżek masła (3 + 2)
    ok. 1/2 szklanki mąki
    ok. 1/3 szklanki mleka
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka drobiowa z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki oczyszczamy z wystających żyłek i flaczków. Każdy kawałek moczymy w mleku a następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i kładziemy wątróbki. Obsmażamy z dwóch stron. Kiedy odwrócimy na drugą stronę to każdy kawałek przebijamy lekko widelcem, tak aby to co w środku wypłynęło. Trzeba uważać ( najlepiej zmniejszyć ogień), bo będzie pryskać. .
  • 2. Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aż się zeszkli. Wątróbki lekko solimy i podajemy z cebulą. Ja podaję z ziemniaczkami i gotowaną kapustą. Smacznego.

Porady

Wątróbkę smażymy w sumie na średnim ogniu, ważne by wątróbka była po przekrojeniu ciemna i miękka, a na jej wierzchu utworzyła się miejscami taka skorupka. Wtedy jest chrupiąca i najlepsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.4 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wątróbka drobiowa z cebulą i pieczarkami

To może cię zainteresować