Cielęca wątróbka jest miękka i na wierzchu chrupiąca, pod warunkiem, że nie będzie przesmażona, tym razem zrobiłam z brązowymi pieczarkami i pomidorami, pychota :)
40 min
Dla 3 osób
Składniki:
700 g wątróbki cielęcej + mleko do namoczenia + trochę mąki do oprószenia
250 g brązowych pieczarek
masło klarowane do smażenia
2 średnie cebule
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz świeżo mielony
Wątróbka cielęca z brązowymi pieczarkami, cebulą i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę opłukać, wysuszyć w ręczniku papierowym, w miarę umiejętności zdjąć błonkę zewnętrzną, pokroić na plastry ok. 1 cm i namoczyć w mleku przynajmniej na 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z mleka znowu osuszyć, rozgrzać masło klarowane i kłaść na patelnię kawałki oprószone mąką
Smażyć na mocnym ogniu po 1,5 minuty z każdej ze stron, jak będzie dobrze zrumieniona zdjąć z palnika i przełożyć na półmisek, po 5 minutach jak mięso odpocznie posolić i posypać pieprzem.
W czasie przed smażeniem wątróbki na drugiej patelni również na maśle klarowanym usmażyć pokrojoną w talarki cebulę, dodając pokrojone pieczarki i przed samym końcem pomidorki, przyprawić, dodać na półmisek w wątróbką, bardzo polecam :)
Komentarze