Wątróbka cielęca z brązowymi pieczarkami, cebulą i pomidorkami koktajlowymi

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 3 osób

Cielęca wątróbka jest miękka i na wierzchu chrupiąca, pod warunkiem, że nie będzie przesmażona, tym razem zrobiłam z brązowymi pieczarkami i pomidorami, pychota :)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 700 g wątróbki cielęcej + mleko do namoczenia + trochę mąki do oprószenia
    250 g brązowych pieczarek
    masło klarowane do smażenia
    2 średnie cebule
    garść pomidorków koktajlowych
    sól, pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka z cebulką

Wątróbka cielęca z brązowymi pieczarkami, cebulą i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę opłukać, wysuszyć w ręczniku papierowym, w miarę umiejętności zdjąć błonkę zewnętrzną, pokroić na plastry ok. 1 cm i namoczyć w mleku przynajmniej na 3 godziny a najlepiej na całą noc.
    Po wyjęciu z mleka znowu osuszyć, rozgrzać masło klarowane i kłaść na patelnię kawałki oprószone mąką
    Smażyć na mocnym ogniu po 1,5 minuty z każdej ze stron, jak będzie dobrze zrumieniona zdjąć z palnika i przełożyć na półmisek, po 5 minutach jak mięso odpocznie posolić i posypać pieprzem.
    W czasie przed smażeniem wątróbki na drugiej patelni również na maśle klarowanym usmażyć pokrojoną w talarki cebulę, dodając pokrojone pieczarki i przed samym końcem pomidorki, przyprawić, dodać na półmisek w wątróbką, bardzo polecam :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować