Kolorowe, smaczne danie, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Efektownie wygląda, więc na pewno zachwyci rodzinkę i gości :)
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 duże pojedyncze filety drobiowe
250 g dyni marynowanej w plastrach
4 płaty papryki marynowanej
2 ogórki konserwowe
150g sera feta
sól, pieprz
jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Warzywne szaszłyki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć, osuszyć, wykroić błonki. Przekroić wzdłuż na pół, tak, aby powstały dwa kotlety. Tak samo postąpić z drugim filetem. Każdy płat mięsa rozbić (najlepiej przez folię). Przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
2.Warzywa wyjąć z zalewy, osuszyć. Paprykę, ogórka i fetę pokroić w tej samej wielkości kostkę. Na patyczek od szaszłyka nadziewać naprzemiennie ogórka, paprykę, dynię i fetę. Szaszłyk położyć na brzegu fileta i owinąć mięsem (musi być szczelnie przykryty). Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przed podaniem wyjąć patyczek i przekroić wzdłuż na pół. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Porady
* ser feta możemy zastąpić żółtym
* pozostałe warzywa też można dowolnie modyfikować
Komentarze