Warzywa w cieście filo

4.5 (169 ocen)

  • 45 min

Porcja warzyw ukryta w pysznym i delikatnym cieście filo. Dodatek kurczaka sprawia, że zapiekanka jest bardziej treściwa.

  • 45 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:
    4 płaty ciasta filo
    1 duża pierś z kurczaka
    1 opakowanie warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex
    Olej (najlepiej w spryskiwaczu)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Warzywa w cieście filo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa z kurczakiem 1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy warzywa oraz przyprawy z torebki dołączonej do mrożonek. Podsmażamy ok 5 minut.
  • Gotowe kieszonki 2. Płaty ciasta filo delikatnie rozkładamy. Na jedną porcję potrzebujemy dwa.
    Smarujemy po jednym płacie olejem, a następnie przykładamy drugim. Na środek dajemy po połowie warzyw z patelni. Ciasto zwijamy najpierw do środka z jednej strony, smarujemy znowu olejem, potem następna aż do utworzenia zamkniętej kieszonki. Obracamy zwijaną stroną do spodu i smażymy w nagrzanym do 180st piekarniku ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować