Zupa wietnamska PHO

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Pyszna wietnamska pikantna zupa.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4l wody
    2kg kości wołowych
    500g mięsa wołowego
    2 pokrojone cebule (mocno przysmażone)
    6 ziaren kardamonu (prażone)
    kawałek świeżego imbiru (rozgnieciony i przysmażony)
    5 sztuk gwiazdek anyżu
    2 kawałki kory cynamonu
    1 łyżeczka ziaren kolendry (prażone)
    4-5 żabków czosnku (podsmażone delikatnie)
    2-3 łyżki sosu rybnego
    łyżeczka cukru palmowego
    sól do smaku
    makaron ryżowy
    kiełki fasoli mung
    świeża bazylia
    2 łyżki octu ryżowego
    liście mięty
    czosnek siekany w plasterki
    cebula dymka
    limonka w kawałkach
    2 sztuki papryczek chili (drobno pokrojone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sosy

Zupa wietnamska pho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy w 4 litrach wody kości wołowe z I połową mięsa wołowego. Po zagotowaniu przekładamy składniki do drugiego garnka z zimną i czystą wodą. Zagotowujemy ponownie. Podczas gotowania usuwamy pianę z gotowania mięsa. Następnie dodajemy mocno przysmażoną cebulę oraz imbir . Dodajemy sos rybny i cukier palmowy (może być brązowy). Po godzinie gotowania mięso zrobi się miękkie.
    Wyjmujemy mięso wołowe i schładzamy go w zimnej wodzie. Po ostudzeniu wyjmujemy na talerz, odsączamy z wody i kroimy w cienkie plasterki (dodamy je później do gotowej zupy).Pozostały bulion z koścmi i II częścią wołowiny delikatnie gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy przyprawy: anyż gwiazdkowy, cynamon, kardamon, starte i prażone ziarna kolendry oraz lekko przysmażony czosnek. Po kolejnych 3-4 godzinach gotowania na małym ogniu dodajemy sól. Mocno zredukowany bulion powinien być klarowny (dlatego można przecedzić go przez drobne sito).
  • 2. Makaron ryżowy zalewamy mieszanką wody z octem ryżowym. Namaczamy go do czasu aż będzie miękki. Jest też druga metoda, wprost z Azji. Zalewamy suchy makaron wrzącym bulionem, nabierze wtedy smaku bulionu, czekamy aż zmięknie i wtedy wkładamy go do miseczki. Na koniec dodajemy przygotowane plasterki wołowiny, pocięte kiełki fasoli, miętę, pokrojoną cytrynę, papryczki chilli, kolendrę i cebulę dymkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sos rybny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować