Zupa wietnamska pho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy w 4 litrach wody kości wołowe z I połową mięsa wołowego. Po zagotowaniu przekładamy składniki do drugiego garnka z zimną i czystą wodą. Zagotowujemy ponownie. Podczas gotowania usuwamy pianę z gotowania mięsa. Następnie dodajemy mocno przysmażoną cebulę oraz imbir . Dodajemy sos rybny i cukier palmowy (może być brązowy). Po godzinie gotowania mięso zrobi się miękkie.
Wyjmujemy mięso wołowe i schładzamy go w zimnej wodzie. Po ostudzeniu wyjmujemy na talerz, odsączamy z wody i kroimy w cienkie plasterki (dodamy je później do gotowej zupy).Pozostały bulion z koścmi i II częścią wołowiny delikatnie gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy przyprawy: anyż gwiazdkowy, cynamon, kardamon, starte i prażone ziarna kolendry oraz lekko przysmażony czosnek. Po kolejnych 3-4 godzinach gotowania na małym ogniu dodajemy sól. Mocno zredukowany bulion powinien być klarowny (dlatego można przecedzić go przez drobne sito).
2.Makaron ryżowy zalewamy mieszanką wody z octem ryżowym. Namaczamy go do czasu aż będzie miękki. Jest też druga metoda, wprost z Azji. Zalewamy suchy makaron wrzącym bulionem, nabierze wtedy smaku bulionu, czekamy aż zmięknie i wtedy wkładamy go do miseczki. Na koniec dodajemy przygotowane plasterki wołowiny, pocięte kiełki fasoli, miętę, pokrojoną cytrynę, papryczki chilli, kolendrę i cebulę dymkę.
Komentarze