Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą, truskawkami i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie kruchutkie, waniliowe z białą czekoladą, aromatyczną truskawką i pistacjami. Iście wiosenna słodka chwila zapomnienia.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    120 g miękkiego masła
    120 g drobnego cukru
    1 jajo
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    szczypta soli
    200 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki płatków owsianych

    Ponadto:

    30 g siekanych pistacji /trochę zostawić po posypania/
    40 g białej czekolady
    100 g twardych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą, truskawkami i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksować z cukrem, ekstraktem waniliowym i jajkiem na gładki krem.
  • 2. Do masy dodać sól, mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane - wymieszać.
  • 3. Następnie dodać siekane pistacje oraz grubo posiekaną czekoladę - połączyć.
  • 4. Ciasto podzielić na 15 równych porcji, z każdej uformować kulkę, delikatnie spłaszczyć.
  • 5. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Pokrojone w kosteczkę truskawki powbijać w ciasteczka.
  • 7. Posypać resztą siekanych pistacji.
  • 8. Piec w 160 stopniach Celsjusza około 15 min, do momentu zezłocenia się brzegów.
  • 9. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Porady

Ciasteczka po upieczeniu są bardzo kruche. Należy przy pomocy szerokiego noża delikatnie przenieść na kratkę do studzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje Truskawki Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować