Ciasteczka z malinami i białą czekoladą

4.25 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciastka z kawałkami słodkiej białej czekolady i kwaskowymi malinami.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100 g
    Cukier - 150 g
    Jajko - 1 sztuka
    Mąka pszenna - 200 g
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Sól - 1/2 łyżeczki
    Czekolada biała - 1 tabliczka - 100 g
    Maliny (mogą być mrożone) - 150 g
Wystaw ocenę:

4.25 (8 ocen)

Ciasteczka z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka z malinami i białą czekoladą 1. Czekoladę kroimy drobno (każdą kostkę na 4 kawałki). Na czas robienia ciasta wkładamy do zamrażarki.

    Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jaja, sól, proszek i mąkę. Mieszamy. Dodajemy zimną czekoladę i mieszamy delikatnie.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy po kawałku ciasta - z tej porcji wyszło mi 10szt. Formujemy kulkę i lekko zagniatamy - ciasta układamy luźno, bo bardzo rozlewają się na boki. W każdym ciastku robimy palcem 3 dziurki i wkładamy tam maliny. Mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać.

    Ciastka pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut.
  • Ciasteczka z malinami i białą czekoladą 2. Po upieczeniu zostawiamy na blaszce do wystygnięcia. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, ale po wystudzeniu są chrupiące i kruche. Najlepsze są następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować