Ciasteczka z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę kroimy drobno (każdą kostkę na 4 kawałki). Na czas robienia ciasta wkładamy do zamrażarki.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jaja, sól, proszek i mąkę. Mieszamy. Dodajemy zimną czekoladę i mieszamy delikatnie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy po kawałku ciasta - z tej porcji wyszło mi 10szt. Formujemy kulkę i lekko zagniatamy - ciasta układamy luźno, bo bardzo rozlewają się na boki. W każdym ciastku robimy palcem 3 dziurki i wkładamy tam maliny. Mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać.
Ciastka pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut.
2.Po upieczeniu zostawiamy na blaszce do wystygnięcia. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, ale po wystudzeniu są chrupiące i kruche. Najlepsze są następnego dnia.
Komentarze