Waniliowe babeczki z białą czekoladą i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Soczysta truskawka, biała chrupiąca czekolada i waniliowy biszkopt – to moja propozycja letniego deseru.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 110 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - krople ekstraktu z wanilii: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 110 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - biała czekolada: 150 gramów
    - truskawki świeże z szypułkami: 16 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Waniliowe babeczki z białą czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z białą czekoladą i truskawkami 1. W misce za pomocą miksera ucieramy masło i cukier na kremową konsystencję. Następnie wbijamy jajka, dalej miksując do uzyskania puszystej masy. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt z wanilii, mieszamy za pomocą łyżki. Tak przygotowaną mieszankę wkładamy do papierowych foremek (do każdej czubatą dużą łyżkę). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Po wyjęciu studzimy.
    Kiedy babeczki będą już ostudzone możemy przygotować czekoladową polewę. Tabliczkę czekolady kruszymy w misce którą wkładamy do garnka z gotująca się na dnie wodą. Stale mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady, którą polewamy każdą z babeczek- warstwa około 5mm. Na każdą z babeczek (wychodzi około 16 sztuk) układamy całą truskawkę. Zostawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować