pyszne, kruche babeczki z dwusmakowym nadzeniem-polecam:)
60 min
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej,
2 łyżki cukru pudru
cukeir waniliowy
2 średnie żółtka
80 g miękkiego masła
1 łyżka smietany
kilka kropel aromatu waniliowego
Nadzenie budyniowe:
3\4 szklanki mleka,
2, 5 łyżki mąki krupczatki,
2 żółtka,
1 łyżka cukru,
2 łyzki masła
aromat waniliowy
oraz
10 sztuk kostek czekolady mlecznej
oraz
cukier puder do oprószenia
kakao do oprószenia
perełki i do dekoracji
oraz
foremki
Waniliowe babeczki z czekoladą i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodaję cukier puder, żółtka, masło i śmietanę.Z tych składników zagniatam kruche ciasto.
Ciasto rozwałkowuję ,wycinam krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Odstawiam.
2. W tym czasie przygotowuje mase budyniowa: W 1/3 szklance mleka roztapiam mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotowuję z cukrem i masłem i wanilią . Mieszankę wlewam do gotującego się mleka , mieszam az masa zgęstnieje. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
3. Foremki natłuszczam, oprószam delikatnie bułka tartą i wylepiam je ciastem. Następnie nakładam troche budyniu a nastepnie na masie budyniowej układam po kostce czekolady i przykrywam krązkami ciasta , delikatnie zlepiam. Piecze około 20 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem a nastepnie ciemnym kakao i dekoruję perełkami.
Smacznego:)
Komentarze