Waniliowe babeczki z czekoladą i budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne, kruche babeczki z dwusmakowym nadzeniem-polecam:)

  • 60 min

Składniki:



  • Ciasto:

    150 g mąki pszennej,
    2 łyżki cukru pudru
    cukeir waniliowy
    2 średnie żółtka
    80 g miękkiego masła
    1 łyżka smietany
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Nadzenie budyniowe:
    3\4 szklanki mleka,
    2, 5 łyżki mąki krupczatki,
    2 żółtka,
    1 łyżka cukru,
    2 łyzki masła
    aromat waniliowy
    oraz
    10 sztuk kostek czekolady mlecznej
    oraz
    cukier puder do oprószenia
    kakao do oprószenia
    perełki i do dekoracji
    oraz
    foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowe babeczki z czekoladą i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodaję cukier puder, żółtka, masło i śmietanę.Z tych składników zagniatam kruche ciasto.
    Ciasto rozwałkowuję ,wycinam krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Odstawiam.

    2. W tym czasie przygotowuje mase budyniowa: W 1/3 szklance mleka roztapiam mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotowuję z cukrem i masłem i wanilią . Mieszankę wlewam do gotującego się mleka , mieszam az masa zgęstnieje. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.

    3. Foremki natłuszczam, oprószam delikatnie bułka tartą i wylepiam je ciastem. Następnie nakładam troche budyniu a nastepnie na masie budyniowej układam po kostce czekolady i przykrywam krązkami ciasta , delikatnie zlepiam. Piecze około 20 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem a nastepnie ciemnym kakao i dekoruję perełkami.
    Smacznego:)

Porady

wychodzi około 10 sztuk babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować