Waniliowe babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Budyń ugotować osłodzony trochę gęstszy niż w przepisie na opakowaniu, schłodzić. Margarynę lub masło rozpuścić i schłodzić.
Jaja utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i płynne masło lub margarynę. Dodać aromat i lekko wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować i oprószyć mąką foremki na babeczki. Wlewać ciasto do 1/2 wysokości foremek na to nakładać po 1 łyżeczce budyniu ( można więcej według wielkości foremki) i przykryć odrobiną ciasta. Piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - do suchego patyczka.
Babeczki można przybrać masą, bitą śmietaną i owocami lub oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Porady
Można babeczki piec w zwykłych foremkach metalowych lub sylikonowych na babeczki.
Komentarze