Sernik na francuskim cienkim spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest to moja kombinacja ,która moim zdaniem się udała.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:


    -27,5 dag mąki

    -1,5 dag drożdży

    -0,5 szklanka letniego mleka

    -12,5 dag masła

    -1 małe jajko

    -0,5 łyżeczka soli


    Składniki na masę serową:

    -250 g sera białego półtłustego
    -250 g sera białego chudego
    - 4 jajka
    -0,5 szklanka cukru
    - 7,5 dag masła
    -0,5 paczki cukru waniliowego
    -100 g mieszanki keksowej
    -60 g pomarańczowej kandyzowanej skórki
    -1 łyżeczka kaszy manny

    Pianka:

    -2 białka
    -2 łyżki cukru
    -0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:

    Rubinowa galaretka




    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na francuskim cienkim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mub4oy 1. Z 25 dag mąki,drożdży,mleka,2,5 dag roztopionego masła,jajka i soli przygotować ciasto drożdżowe.Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.Resztę masła zagnieść z pozostałą mąką i uformować kwadrat. .Ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę ,rozwałkować na kształt prostokąta.Masło ułożyć na rozwałkowanym cieście.Dłuższe boki złożyć nad masłem a krótsze dobrze zacisnąć.Rozwałkować.Ciasto złożyć ponownie w ten sam sposób co poprzednio.Schłodzić w lodówce.Czynność tę powtórzyć dwukrotnie wkładjąc za każdym razem do lodówki. .Gotowe ciasto rozwałkować,wyłożyć nim natłuszczoną i obsypaną mąką formę do tarty o średnicy 26 cm(trochę ciasta zostawić do serduszek,które będziemy robić w następnym etapie)
  • image-20edn2c 2. Masa serowa:Ser zmielić dwukrotnie,masło utrzeć na puch dodając po trochę sera,cukru i po jednym żółtku,białka odkładać do miski ,ubić na sztywno pianę i połączyć łyżką drewnianą z masą serową.
  • image-0ywryy3 3. Mieszankę keksową połączyć z kandyzowaną skórką i kaszą .Dodać do serowej masy i delikatnie wymieszać.
  • image-0buhuct 4. Masę przełożyć na francuskie ciasto.Z pozostałego ciasta (o tym mowa była w pierwszym punkcie) wykroić za pomocą foremki serduszka i rozłożyć je na cieście.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-55 min.w temp.180 st.C .
  • image-1t4eals 5. Pianka:Białka ubić z cukrem i mąką,na 10 minut przed końcem pieczenia,sernik wyjąć z piekarnika , rozłożyć przygotowaną pianę ,omijając serduszka,wstawić ponownie i zapiec.
  • 6. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzącej wody,ostudzić a gdy zacznie nam tężeć pokryć nią wierzch serduszek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować