Sernik na francuskim cienkim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 25 dag mąki,drożdży,mleka,2,5 dag roztopionego masła,jajka i soli przygotować ciasto drożdżowe.Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.Resztę masła zagnieść z pozostałą mąką i uformować kwadrat. .Ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę ,rozwałkować na kształt prostokąta.Masło ułożyć na rozwałkowanym cieście.Dłuższe boki złożyć nad masłem a krótsze dobrze zacisnąć.Rozwałkować.Ciasto złożyć ponownie w ten sam sposób co poprzednio.Schłodzić w lodówce.Czynność tę powtórzyć dwukrotnie wkładjąc za każdym razem do lodówki. .Gotowe ciasto rozwałkować,wyłożyć nim natłuszczoną i obsypaną mąką formę do tarty o średnicy 26 cm(trochę ciasta zostawić do serduszek,które będziemy robić w następnym etapie)
2.Masa serowa:Ser zmielić dwukrotnie,masło utrzeć na puch dodając po trochę sera,cukru i po jednym żółtku,białka odkładać do miski ,ubić na sztywno pianę i połączyć łyżką drewnianą z masą serową.
3.Mieszankę keksową połączyć z kandyzowaną skórką i kaszą .Dodać do serowej masy i delikatnie wymieszać.
4.Masę przełożyć na francuskie ciasto.Z pozostałego ciasta (o tym mowa była w pierwszym punkcie) wykroić za pomocą foremki serduszka i rozłożyć je na cieście.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-55 min.w temp.180 st.C .
5.Pianka:Białka ubić z cukrem i mąką,na 10 minut przed końcem pieczenia,sernik wyjąć z piekarnika , rozłożyć przygotowaną pianę ,omijając serduszka,wstawić ponownie i zapiec.
6.Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzącej wody,ostudzić a gdy zacznie nam tężeć pokryć nią wierzch serduszek.
Komentarze