Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Verrines podaje się w szklankach. A my, przewrotnie zaserwowaliśmy je jednak w kieliszkach, siląc się na polot, elegancję oraz podpatrując najnowsze trendy z wielkomiejskich stołów, a co!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - plastry wędzonego łososia: 4 plastry
    - kiełki stir fry: 50 gramów
    - chudy twarożek: 4 łyżki
    - musztarda miodowa Maille: 1 łyżeczka
    - Posiekany koperek: 1 szczypta
    - sól i świeżo mielony pieprz: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę należy rozgrzać na patelni, a następnie smażyć na niej kiełki przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Rozchodzący się apetyczny aromat będzie oznaką, iż są już gotowe. Przekładamy je do miseczki i odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.
  • 2. Za pomocą blendera lub łyżki łączymy twarożek z odrobiną soli, pieprzu, szczyptą koperku oraz musztardą. Łososia skrapiamy odrobiną soku z cytryny (by ładnie nam kontrastował ze słodyczą musztardy) i zwijamy w fantazyjne różyczki.
  • 3. Teraz najważniejszy etap - układanie. W przygotowanych niewielkich szklaneczkach bądź kieliszkach (np. do wina, jak w naszym przypadku) delikatnie układamy warstwami: łyżkę kiełków, łyżkę twarożku i różyczkę z łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować