Wołowina stir fry z brokułami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, szybki obiad w stylu azjatyckim czyli wołowina stri fry z brokułami poleca się nie tylko zabieganym.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram udźca wołowego
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1 ząbek czosnku
    ½ łyżeczki startego imbiru
    Sos:
    ½ szklanki domowego bulionu wołowego lub drobiowego
    ¼ szklanki sosu ostrygowego
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka brązowego cukru
    3 łyżki wina ryżowego lub sherry
    1 nieduży brokuł
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    5 plasterków imbiru
    1 pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina stir fry z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec kroimy w cienkie plasterki a następnie w paseczki. W miseczce łączymy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i marynujemy je minimum 30 minut.

    W międzyczasie czosnek i chilli kroimy w plasterki, imbir w zapałki, siekamy szczypiorek. Brokuł oczyszczamy dzielimy na różyczki. W miseczce łączymy bulion, sos sojowy, sos ostrygowy, sherry i cukier. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim partiami mięso – każdą porcję około 2 minut.

    Na patelnie wkładamy posiekany czosnek, imbir i chilli – smażymy 1 minutę. Dodajemy mięso, brokuły i zalewamy wszystko sosem gotujemy 5 minut stale mieszając. Sos doprawiamy do smaku sosem sojowym i cukrem.

    Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i serwujemy np. z ryżem ugotowanym na sypko.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować