Vanillekipferl

wyświetlono: 3611 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Waniliowe półksiężyce, tradycyjne niemieckie wypieki świąteczne. Rogaliki piecze się co najmniej na tydzień przed podaniem i przechowuje w zamkniętym blaszanym pudełku. Można też je ładnie zapakować i podarować jako słodki prezent świąteczny.

opublikowany: 12.10.2013
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:


  • 180 g mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru pudru
    50 g zmielonych migdałów
    1 żółtko
    1/4 szl. cukru pudru (+ cukier waniliowy, do posypania)
Ocena:

(średnia 4.97 z 188 głosów)

Okazje:

Vanillekipferl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, wymieszać z resztą składników i szybko zagnieść.
  • 2. Odrywać małe porcje ciasta, toczyć z nich cienkie wałki, odkrawać po kawałku i każdemu nadać kształt rogalika nie większego niż uszko do barszczu.
  • 3. Ułożyć rogaliki na blachach wyścielonych papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na jasnozłoty kolor, jakieś 12-15 minut.
  • 4. Gorące posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Vanillekipferl wg Iwona75 Dodane przez: justi2401

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: afrodyta afrodyta

Vanillekipferl

Przepyszne, migdałowe ciasteczka pachnące wanilią i Świętami. Tradycja kuchni niemieckiej i austriackiej.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 16.09.2014 | wyświetlono: 367 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Rogaliki drożdżowe z makiem

Pyszne drożdżowe rogaliki z makiem i lukrem, które zawsze się udają, moja rodzina je uwielbia.

kategoria: rogal rogale ciastka rogaliki opublikowany: 06.12.2018 | wyświetlono: 25316 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE