Vanillekipferl

4.97 (188 ocen)

  • 30 min

Waniliowe półksiężyce, tradycyjne niemieckie wypieki świąteczne. Rogaliki piecze się co najmniej na tydzień przed podaniem i przechowuje w zamkniętym blaszanym pudełku. Można też je ładnie zapakować i podarować jako słodki prezent świąteczny.

  • 30 min

Składniki:


  • 180 g mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru pudru
    50 g zmielonych migdałów
    1 żółtko
    1/4 szl. cukru pudru (+ cukier waniliowy, do posypania)
Wystaw ocenę:

4.97 (188 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Vanillekipferl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, wymieszać z resztą składników i szybko zagnieść.
  • 2. Odrywać małe porcje ciasta, toczyć z nich cienkie wałki, odkrawać po kawałku i każdemu nadać kształt rogalika nie większego niż uszko do barszczu.
  • 3. Ułożyć rogaliki na blachach wyścielonych papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na jasnozłoty kolor, jakieś 12-15 minut.
  • 4. Gorące posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować