wyświetlono: 3611 |dodany do książki kucharskiej: 3 |polecenia: 1
Waniliowe półksiężyce, tradycyjne niemieckie wypieki świąteczne. Rogaliki piecze się co najmniej na tydzień przed podaniem i przechowuje w zamkniętym blaszanym pudełku. Można też je ładnie zapakować i podarować jako słodki prezent świąteczny.
Vanillekipferl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z masłem, wymieszać z resztą składników i szybko zagnieść.
2.Odrywać małe porcje ciasta, toczyć z nich cienkie wałki, odkrawać po kawałku i każdemu nadać kształt rogalika nie większego niż uszko do barszczu.
3.Ułożyć rogaliki na blachach wyścielonych papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na jasnozłoty kolor, jakieś 12-15 minut.
4.Gorące posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Komentarze