Udko z orzechową nutką….

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Fajne delikatne mięsko, o lekko orzechowym smaku. Można obrabiać w piekarniku można również na grillu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kilka udek z kurczaka - u mnie było 8 sztuk
    łyżka majeranku
    łyżka mielonej gorczycy
    łyżka ciemnego sosu sojowego
    łyżeczka granulowanego czosnku lub 3 ząbki
    3 łyżki oleju sezamowego
    łyżka pieprzy cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udko z orzechową nutką…. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone udka wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy 10 min. Chodzi o to aby białko się ścięło na wierzchu i mięso zostało w środku soczyste.
  • 2. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Jeśli masa jest bardzo gęsta a wręcz sucha…można dać dwie łyżki wody. Taką masą nacieramy jeszcze gorące udka….szczelnie zamykamy i odkładamy ( najlepiej na noc) w chłodne miejsce.
  • 3. Mięso wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy około godziny, dla tych co nie uważają kurczaka bez skóry…polecam przebicie jej zapałką w kilku miejscach..a wypiecze się na wiór….mięsko ma fajny delikatny orzechowy smak.

Porady

Kto się śpieszy i nie ma czasu czekać na tak długie marynowanie, należy podwoić porcję oleju sezamowego i czosnku. Po godzinie można piec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować