Tacos-Polakos czyli wypasiony placek z ...

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to znakomity sposób na resztki zalegające w lodówce. Z tych resztek można czasem wyczarować niezły wypas.

  • 30 min

Składniki:

  • -szklanka drobnego makaronu (ugotowany)
    - łyżeczka mąki
    -jajko
    -sól i czarny pieprz do smaku
    - płaska łyżeczka suszonego czosnku
    Nadzienie:

    -100 g mięsa mielonego
    - łyżka oleju
    -pół łyżeczki imbiru
    -cebula
    - papryka
    - pomidor
    - pół łyżeczki pieprzu cayenne
    - sól do smaku
    - łyżka majeranku
    - 2 listki sałaty

Tacos-polakos czyli wypasiony placek z ... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania nadzienie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz imbir.
    Podsmażamy chwilę aby się zeszkliło. Mięso rwiemy na małe kawałki i podsmażamy razem z cebulą. I tu równie dobrze sprawdzi się wędlina, wcale nie musi być mięso. Paprykę kroimy w cienkie paski i razem wszystko podduszamy.Na koniec dodajemy resztę przypraw i doprawiamy ostatecznie według smaku.
  • Tacos-Polakos czyli wypasiony placek z ... 2. Do naczynia wybijam jajko, dodajemy sól i pieprz i mąkę, a następnie mocno spieniamy. Rozgrzewamy patelnię przetartą odrobiną tłuszczu. Gdy ta jest już gorąca, dodajemy do masy jajecznej makaron( u mnie były nitki), delikatnie mieszamy i wylewamy na patelnię. Smażymy na rumiano z obu stron
  • Tacos-Polakos czyli wypasiony placek z ... 3. Gorący smarujemy nadzieniem, na wierzch dajemy potarganą sałatę, składamy na pół i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy