Langosze z wątróbką i warzywami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To nic innego jak…niewielkie placki drożdżowe smażone na tłuszczu. Węgrzy, bo to ich potrawa dodają jeszcze gotowane ziemniaki, ja sobie skróciłam listę, a co za tym idzie ułatwiłam pracę i wykonanie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    0,5 kg mąki
    20 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłej wody
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    łyżeczka pieprzu
    łyżka suszonego czosnku
    3 łyżki oleju
    Nadzienie:

    400 g wątróbki drobiowej
    3 łyżko smalcu
    łyżka majeranku
    łyżeczka ziołowego pieprzu
    łyżka świeżej skórki z cytryny
    Sałatka:

    pół sałaty lodowej
    czerwona cebula
    papryka
    2 korniszony
    sól i pieprz do smaku
    łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Langosze z wątróbką i warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z niewielkiej ilości mąki, ciepłej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn. Jak zacznie pracować dodajemy do niego olej i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy połowę mąki, mieszamy z resztą suchych składników i mieszamy z zaczynem drożdżowym. Jak się ładnie połączą, dosiewamy resztę mąki i wyrabiamy, tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby sobie wyrosło.
  • Langosze z wątróbką i warzywami. 2. Gdy podwoi swoją objętość wykładamy na blat i formujemy walec. Kroimy na 2 cm plastry i każdy rozgniatamy dłońmi. Nie wałkujemy! O to właśnie chodzi, aby placki były nierówne.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy 3 – 4 cm oleju. Smażymy placki z każdej strony na rumiano. Trzeba pilnować aby się nie spaliły, są dość cienkie i szybko łapią kolor. Każdy osuszamy na papierowym ręczniku.
  • 4. Wątróbki obieramy z tłuszczu i niepotrzebnych narośli. Na patelni rozgrzewamy smalczyk i rzucamy partiami wątróbkę aby się ścięła i zarumieniła. Gdy już cała będzie opieczona, dodajemy resztę składników, mieszamy i podstawiamy pod przykryciem na kilka minut.
  • 5. Składniki na sałatkę kroimy, skrapiamy sokiem i doprawiamy. Na każdy placek układamy porcję wątróbki, a na niej sałatkę.

Porady

Po usmażeniu należy je dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować