Udka z kurczaka w jogurtowo - cytrynowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób

Kurczak w nieco innym wydaniu, tym razem w pysznej jogurtowej marynacie z delikatna nutką cytrynową.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
    1 szklanka jogurtu greckiego
    otarta skórka z cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka oregano
    pieprz
    3/4 łyżeczki soli
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Udka z kurczaka w jogurtowo - cytrynowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt połączyć z olejem, obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
  • 2. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę.
  • 3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.
  • 4. Do przygotowanej marynaty dodać sok z cytryny, otartą skórkę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
  • 5. Z udek wyciągnąć kości. Mięso umyć, osuszyć. Zalać marynatą i dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 1,5 godziny.
  • 6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 40 min w 180 stopniach, następnie ok 15 min w 190 stopniach do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Sok z cytryny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować