Udka w sosie z fety i marchewki

0 (0 ocen)

Mięsko kruchutkie, pięknie odchodzi od kości i smakuję wspaniale,zapraszam:)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (średniej wielkości)
    Marynata:
    1,5 łyżki sosu teriayki
    2 łyżki octu z białego wina
    1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1/2 łyżki curry w proszku
    1 płaska łyżeczka soli
    Sos:
    1 marchewka (duża)
    80 g sera feta
    1/2 łyżki mąki
    1/2 łyżeczki curry w proszku
    sól
    Dodatkowo:
    2-3 szklanki wody
    2-3 łyżki margaryny do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w sosie z fety i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zamarynowane mięso 1. Mięso dokładnie umyć,osuszyć i usunąć nadmiar tłuszczu i skóry. Marynata: do miseczki wlać sos teriayki i dodać ocet oraz cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką. Obrany ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do miseczki. Wsypać paprykę,curry i sól i połączyć wszystkie składniki marynaty ze sobą. Mięso z każdej strony nasmarować marynatą i odłożyć pod przykryciem do lodówki na 3-4 godziny.
  • obsmażanie mięsa 2. Po wskazanym czasie na patelnie roztopić margarynę i obsmażyć udka z każdej strony ma rumiano. Zdjąć kurczaka z patelni a na pozostałym na niej tłuszczu zrumienić marchewkę startą na dużych oczkach. Proces ten trwa bardzo krótko ponieważ patelnia jest bardzo gorąca.
  • duszenie miesa 3. Do marchewki ponownie włożyć udka zalać 2 szklankami wody,przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć ogień i dusić mięso do miękkości. Gdyby woda zbyt szybko parowała a mięso nie było by jeszcze gotowe wlać około szklanki wody i dokończyć duszenie mięsa.
  • przygotowywanie fety do sosu 4. Do miseczki rozdrobnić fetę. Dodać około 1 chochli wywaru z patelnie i dobrze rozetrzeć ser z płynem. Następnie dodać mąkę oraz przyprawy i wymieszać wszystko razem (ostrożnie z solą bo feta jest zazwyczaj dosyć slona!). Mięso po raz drugi zdjąć z patelni i do płynu wlać zawartość miseczki i dokładnie wymieszać. Zagotować sos co chwilę mieszając. Włożyć ponownie mięso aby nie obeschło i podawać gorące do ziemniaków lub ryżu z sałatą lodową. Smacznego!

Porady

*jeśli ktoś woli gładkie sosy proponuję przed włożeniem udek rozdrobnić go końcówką do miksowania zup i przetrzeć przez sito.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Marchewka Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować