Udka pieczone z czerwoną pastą curry

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tego dania przedstawiać nie trzeba. Szybki i prosty obiad, dobrze wszystkim znany.
Do tego ugotowane, lub pieczone ziemniaki, ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy.
Sprawdzi się na co dzień i od święta.
Pieczone udka znają wszyscy, a jak będą smakować, to już kwestia przypraw.
U mnie tym razem z czerwoną pastą curry, lekko pikantne.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    1 cebula

    Marynata:
    2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Udka pieczone z czerwoną pastą curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka pieczone z czerwoną pastą curry 1. Składniki marynaty przełożyć do miski i wymieszać.

    Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć przygotowana marynatą.
    Odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.

    Naczynie żaroodporne wysmarować na spodzie masłem. Przełożyć do niego udka.
    Cebulę obrać, pokroić na ósemki i ułożyć między mięsem.
  • Udka pieczone z czerwoną pastą curry 2. Tak przygotowane udka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni
    i piec 1 godzinę, 15 minut, do miękkości mięsa.
    W połowie pieczenia powinien pojawić się sos. Dobrze jest polać nim mięso
    na wierzchu, chociaż dwa razy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować