Pieczone udka

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, poniżej jedna z nich. Danie to bardzo łatwo przygotować, jednak efekt jest niesamowity. Udka z kurczaka są smaczne, aromatyczne i soczyste.
Udka dobrze jest zamarynować wcześniej- na przykład poprzedniego dnia i trzymać w lodówce.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 udek z kurczaka
    Sól, pieprz
    0,5 łyżeczki kurkumy
    0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    0,5 łyżeczki oregano
    0,5 łyżeczki tymianku
    4 łyżki oliwy
    3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
    Resztę przypraw połączyć z oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać dokładnie natrzeć mięso z każdej strony.
    Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć udka z każdej strony. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą.
    Piekarnik nagrzać do 200stopni i wstawić do niego udka. Piec bez przykrycia około godziny. W trakcie pieczenia dwa, trzy razy polać udka powstałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować