Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka przekładamy do naczynia posypujemy posiekanym koperkiem i zalewamy kefirem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Kurczaka osuszamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy pieprzem kolorowym. Dolewamy przyprawę w płynie, wsypujemy ziarenka pieprzu syczuańskiego.
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ósemki, cebulę kroimy w pióra. Przekładamy do drugiego naczynia do zapiekania. Polewamy przyprawą w płynie i roztopionym masłem, posypujemy przyprawami dokładnie mieszamy, przykrywamy.
Kurczaka i ziemniaki pieczemy przez godzinę w 180°C. Kurczaka co jakiś czas polewamy sokiem spod pieczenia. Na 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaki odkrywamy, by się zrumieniły.
Upieczonego kurczaka i ziemniaki posypujemy natką pietruszki i lubczykiem.
Porady
Przepis na domową przyprawę w płynie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/naturalna-maggi-domowa-przyprawa-do-zup-i-sosow-w-plynie
Komentarze