Udka kapitańskie

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, z delikatnym smakiem rodzynek i kokosa.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    300 g pomidorów
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryka
    1 marchewka
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka wiórek kokosowych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 czubata łyżka mąki
    2 łyżeczki curry
    2 łyżki masła klarowanego
    2 - 3 łyżki oleju
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kapitańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka kapitańskie 1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski lub plasterki marchewkę i paprykę pokrojoną w grubszą kostkę, mieszając krótko podsmażyć.
  • Udka kapitańskie 2. Udka podzielić na pół, umyć i osuszyć. Dokładnie obsypać mąką wymieszaną z przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą.
  • Udka kapitańskie 3. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Następnie przełożyć do podsmażonych warzyw.
  • Udka kapitańskie 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla i lekko rozgotować. Dodać curry, wymieszać i przelać do garnka z udkami i warzywami.
  • Udka kapitańskie 5. Całość posypać rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Przykryć i na małym ogniu dusić 35 - 40 minut, do miękkości mięsa. Podawać posypane natką z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować