Udka kapitańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski lub plasterki marchewkę i paprykę pokrojoną w grubszą kostkę, mieszając krótko podsmażyć.
2.Udka podzielić na pół, umyć i osuszyć. Dokładnie obsypać mąką wymieszaną z przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą.
3.Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Następnie przełożyć do podsmażonych warzyw.
4.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla i lekko rozgotować. Dodać curry, wymieszać i przelać do garnka z udkami i warzywami.
5.Całość posypać rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Przykryć i na małym ogniu dusić 35 - 40 minut, do miękkości mięsa. Podawać posypane natką z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Komentarze