Udka faszerowane wątróbką

4.51 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Doskonałe na obiad oraz jako zimna przekąska.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 4 udka
    ● 20 dag wątróbki drobiowej
    ● 7 dag masła
    ● 2 duże czerstwe bułki
    ● pęczek natki pietruszki
    ● bulion z drobiowej kostki rosołowej
    ● 2 jajka
    ● sól, pieprz
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Udka faszerowane wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek zdejmujemy skórę, tak aby jej nie uszkodzić. Zszywamy szerszy bok.
  • 2. Bułki namaczamy w mleku, odciskamy. Dodajemy posiekaną wątróbkę i natkę, jajka i 5 dag masła. Mieszamy. Doprawiamy.
  • 3. Mięso z udek (2 podudzia odkładamy) kroimy. Skóry w 3/4 napełniamy na przemian mięsem i farszem z wątróbki. Zszywamy. Gotujemy ok. 20 minut w bulionie.
  • 4. Udka przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Smarujemy resztą masła, oprószamy przyprawami. Pieczemy na rumiano (ok. 30 minut) w 180 °C. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Porady

Dwa podudzia należy odłożyć, gdyż cały farsz nie zmieści się do skórek. Można je ugotować w bulionie i upiec razem z faszerowanymi udkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować