Udka faszerowane wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udek zdejmujemy skórę, tak aby jej nie uszkodzić. Zszywamy szerszy bok.
2.Bułki namaczamy w mleku, odciskamy. Dodajemy posiekaną wątróbkę i natkę, jajka i 5 dag masła. Mieszamy. Doprawiamy.
3.Mięso z udek (2 podudzia odkładamy) kroimy. Skóry w 3/4 napełniamy na przemian mięsem i farszem z wątróbki. Zszywamy. Gotujemy ok. 20 minut w bulionie.
4.Udka przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Smarujemy resztą masła, oprószamy przyprawami. Pieczemy na rumiano (ok. 30 minut) w 180 °C. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Porady
Dwa podudzia należy odłożyć, gdyż cały farsz nie zmieści się do skórek. Można je ugotować w bulionie i upiec razem z faszerowanymi udkami.
Komentarze