Ucierane ciasto z rabarbarem

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Klasyka w najpyszniejszym wydaniu. Ucierane ciasto z rabarbarem jest puszyste i wilgotne, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
    120 g miękkiego masła
    3 duże jajka
    1 niepełna szklanka cukru*
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mleka 3,2%*
    1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
    1 łyżka bułki tartej (do wysmarowania formy)
    szczypta soli (do białek)
    400 g rabarbaru
    1 łyżka cukru pudru (do posypania ciasta)

    *szklanka 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Jajko

Ucierane ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki.
  • 2. Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym.
  • 3. Białka oddzielić od żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia się składników. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ciasta dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Miksować do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.
  • 4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników.
  • 5. Ciasto przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę (u mnie tortownica 23 cm). Na wierzchu ciasta poukładać pokrojony rabarbar. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka Mleko Owoce Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować