Ucierane ciasteczka z kremem jeżynowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ucierane ciasteczka, niezwykle pulchne. Przełożyłam je kremem jeżynowym na bazie serka mascarpone. Idealne na podwieczorek. Słodkie i pyszne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 jajka
    pół szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki mąki tortowej
    20 dag masła lub margaryny

    Na krem:
    25 dag serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    pół szklanki jeżyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ucierane ciasteczka z kremem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło lub margarynę dajemy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym i miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie ciasto miksujemy. Ciasto jest dość geste, ale takie ma być.
  • 2. Do pieczenia: Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z większym otworem, wyciskamy porcje ciasta na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, ja dodatkowo wyciśnięte ciasto spłaszczałam trochę łyżką. Ciasteczka urosną, więc należy zachować odstępy.
  • 3. Pieczenie: Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.
  • 4. Krem: Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy umyte i osuszone jeżyny i rozcieramy.
  • 5. Przekładanie: Ciasteczka przekładamy kremem. Gotowe. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 16 przełożonych ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować