Tymiankowe cebularze / cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i tymianek. Można dodać całe gałązki tymianku i po smażeniu je wyciągnąć, lub (i ja wolę tą wersję) smażyć z samymi listkami tymianku. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (pojemnik z ciastem najlepiej przykryć bawełnianą ściereczką).
Odrywamy kawałki ciasta i na papierze do pieczenia układamy bułeczki. Najlepiej robić to rękami zwilżonymi wodą. Ważne, aby bułeczki miały wyższe boki - farsz nie będzie wypadał.
Zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
2.Na bułeczki nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 16-18 minut - powinny się zarumienić.
Najlepsze są świeżo po upieczeniu.
Porady
Opcjonalnie, przed nałożeniem cebuli można posmarować bułeczki sosem lub koncentratem pomidorowym.
Komentarze