Tymiankowe cebularze / cebulaki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe bułeczki z pysznym farszem - smażona cebula świetnie komponuje się ze świeżym tymiankiem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    Mąka pszenna - 500g
    Jajko - 1szt
    Drożdże świeże - 40g
    Cukier - 1 łyżka
    Sól - 1 łyżka
    Woda - 250ml
    Masło w temperaturze pokojowej - 20g

    Farsz:
    Cebula - 3 duże
    Masło - 1 łyżka
    Tymianek - 4 gałązki
    Przyprawy - pieprz, pieprz ziołowy, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tymiankowe cebularze / cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tymiankowe cebularze / cebulaki 1. Farsz:
    Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i tymianek. Można dodać całe gałązki tymianku i po smażeniu je wyciągnąć, lub (i ja wolę tą wersję) smażyć z samymi listkami tymianku. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista. Odstawiamy do ostygnięcia.


    Ciasto:
    W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk.
    Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (pojemnik z ciastem najlepiej przykryć bawełnianą ściereczką).

    Odrywamy kawałki ciasta i na papierze do pieczenia układamy bułeczki. Najlepiej robić to rękami zwilżonymi wodą. Ważne, aby bułeczki miały wyższe boki - farsz nie będzie wypadał.
    Zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  • Tymiankowe cebularze / cebulaki 2. Na bułeczki nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 16-18 minut - powinny się zarumienić.

    Najlepsze są świeżo po upieczeniu.

Porady

Opcjonalnie, przed nałożeniem cebuli można posmarować bułeczki sosem lub koncentratem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować