Cebularze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dobrze smakują na zimno, ale najlepiej prosto z piekarnika :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    250 ml mleka
    3-4 łyżki oleju
    40 g drożdży
    sól, cukier
    1 łyżeczka vegety
    1 jajko
    5 szt. średniej wielkości cebul
    150 g sera żółtego
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, posypać vegetą i podsmażyć na maśle.
    Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże, szczyptę soli i cukru oraz odrobinę mąki. Zaczyn odstawić na 30 min. po tym czasie dodać mąkę i olej, wyrobić ciasto i odstawić na kolejne minimum 30 minut, aby urosło.
    Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie placki o średnicy ok. 7-8 cm (mnie wyszło ich 20). Każdy placek posmarować rozkłóconym jajkiem i nałożyć porcję cebuli a następnie posypać serem startym na grubych oczkach. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180-200 stopniach do zrumienienia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże Ser żółty Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować