Dobrze smakują na zimno, ale najlepiej prosto z piekarnika :)
1 godz. 30 min
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
250 ml mleka
3-4 łyżki oleju
40 g drożdży
sól, cukier
1 łyżeczka vegety
1 jajko
5 szt. średniej wielkości cebul
150 g sera żółtego
1 łyżka masła
1.Cebulę pokroić w grubszą kostkę, posypać vegetą i podsmażyć na maśle.
Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże, szczyptę soli i cukru oraz odrobinę mąki. Zaczyn odstawić na 30 min. po tym czasie dodać mąkę i olej, wyrobić ciasto i odstawić na kolejne minimum 30 minut, aby urosło.
Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie placki o średnicy ok. 7-8 cm (mnie wyszło ich 20). Każdy placek posmarować rozkłóconym jajkiem i nałożyć porcję cebuli a następnie posypać serem startym na grubych oczkach. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180-200 stopniach do zrumienienia. Smacznego :)
Komentarze