1.Drożdże zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, maślankę, olej, jajka, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
2.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 20 minut, ( ma podwoić swoją objętość).
3.Cebulę, pokroić w piórka, zeszklić na oleju i maśle. Do smaku doprawić solą i cukrem na koniec dodać suchy mak. Odcedzić na durszlaku z nadmiernej wody i tłuszczu.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 30 mniej więcej równych części. Każdy kawałek można rozwałkować lub rozciągnąć rękami na okrągłe placuszki. Następnie na każdy krążek równomiernie rozkładamy cebulę.
5.Brzegi każdego krążka smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.
6.Gotowe cebulaczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.
Komentarze