Truskawkowe poduszeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Warto wypróbować przepis na bardzo szybki i smaczny deser.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/2 l mleka
    2 łyżki cukru
    18 dużych truskawek
    1 żółtko

    PRZEZROCZYSTA POLEWA:

    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1 szkl. wody truskawkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Truskawkowe poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie pociąć na 6 równych części /najlepiej kwadratów/.
  • 2. Ponacinać brzegi na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny dać do góry.
  • 3. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić.
  • 4. W kwadraty z ciasta francuskiego nałożyć budyń.
  • 5. Wystające brzegi ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  • 6. Piec ok 30 min w 180 stopniach. Wystudzić.
  • 7. Na każdym ciastku ułożyć po 3 truskawki.
  • 8. Z mąki ziemniaczanej, cukru i wody truskawkowej ugotować polewę.
  • 9. Ciepłą polewę wyłożyć na truskawki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować