Jabłkowe poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno prostokątnej formy o wymiarach 35x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić.
2.Ciasto kruche:
Z mąki, cukru, masła pokrojonego na małe kawałeczki, jajka, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
3.W międzyczasie jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
4.Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na dwie części - jedną trochę większą od drugiej.
Mniejszą część rozwałkować na wielkość blachy podsypując mąką i przełożyć do przygotowanej formy.
Połówki jabłek położyć na cieście wypukłą stroną do góry. Jabłka posypać łyżką cukru i oprószyć cynamonem.
5.Większą cześć ciasta rozwałkować podsypując mąką na prostokąt trochę większy niż spód formy.
Przełożyć na jabłka. Brzegi docisnąć, aby się skleiły. Ciasto nakłuć widelcem.
6.Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza ( grzałka góra-dół) przez około 60 minut.
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze