Jabłkowe poduszeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na prosty i szybki jabłecznik. Bez podpiekania spodu i przygotowywania musu jabłkowego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    450g mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    250g masła, zimnego
    1 jajko, zimne
    100g gęstej śmietany 18%, zimnej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    NADZIENIE:
    6 jabłek
    1 łyżka cukru
    cynamon do posypania jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jabłkowe poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno prostokątnej formy o wymiarach 35x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić.
  • Jabłkowe poduszeczki 2. Ciasto kruche:
    Z mąki, cukru, masła pokrojonego na małe kawałeczki, jajka, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • 3. W międzyczasie jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
  • Jabłkowe poduszeczki 4. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na dwie części - jedną trochę większą od drugiej.
    Mniejszą część rozwałkować na wielkość blachy podsypując mąką i przełożyć do przygotowanej formy.
    Połówki jabłek położyć na cieście wypukłą stroną do góry. Jabłka posypać łyżką cukru i oprószyć cynamonem.
  • Jabłkowe poduszeczki 5. Większą cześć ciasta rozwałkować podsypując mąką na prostokąt trochę większy niż spód formy.
    Przełożyć na jabłka. Brzegi docisnąć, aby się skleiły. Ciasto nakłuć widelcem.
  • 6. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza ( grzałka góra-dół) przez około 60 minut.
    Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto bardzo proste, szybkie i smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Cynamon Jabłka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować