Ciasto wygląda efektywnie i równie wspaniale smakuje. Pyszne, orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu.
15 min
Składniki:
Biszkopt (u mnie forma o wymiarach 21x32):
4 jajka
niepełna szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (ja używam zawsze gorzkie Decomoreno)
dodatkowo:
3 galaretki o smaku truskawkowym
1 paczka okrągłych biszkoptów
0,5 litra śmietany 30%
truskawki - ilość wedle upodobania
1/2 szklanki cukru pudru
napar z kawy rozpuszczalnej - do nasączenia biszkoptów (1 płaska łyżeczka kawy zalana 1/2 szklanki wody)
Truskawkowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, po czym dodać cukier, a następnie po jednym żółtku, mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę i piec biszkopt w temp. 160-180 C ok. 25 - 30 minut.
2.Zaparzyć pól szklanki kawy, ostudzić. Dwie galaretki przygotować wedle przepisu ( każda na 0,5 litra wody). Trzecią galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Truskawki umyć i pokroić w plastry.
3.Kiedy galaretka rozpuszczona w szklance zacznie gęstnieć, zaczynamy ubijać w wysokim naczyniu dobrze schłodzoną śmietankę 30% na sztywno. Dodajemy cukier puder i wlewamy galaretkę rozpuszczoną w szklance. Połowę tak przygotowanej masy wykładamy na ostudzony biszkopt czekoladowy. Na masie układamy namoczone w kawie okrągłe biszkopty. Przykrywamy je drugą połową masy. Na wierzch układamy truskawki i zalewamy je dwiema galaretkami.
Porady
Galaretki i owoce można zmieniać wedle upodobań, np. galaretki brzoskwiniowe i brzoskwinie, pomarańczowe i pomarańcze.
Komentarze