Torcik Truskawkowe marzenie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Schłodzony torcik na biszkopcie nasączonym migdałowym likierem, z mocno truskawkowym musem i kremem stracciatella z kawałkami czekolady to moja propozycja na sezonowe ciasto do letniej kawusi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    1/2 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao
    szczypta soli

    Masa stracciatella

    500g białego sera w wiaderku
    500ml śmietany 36%
    5 płaskich łyżek żelatyny
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru pudru
    150g mlecznej czekolady

    Mus truskawkowy:

    400g świeżych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    1 szklanka wrzątku

    Poncz:

    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1/3 szklanki wrzątku
    40ml likieru amaretto
    20ml spirytusu

    Dodatkowo:

    200g herbatników w czekoladzie o kształcie serca
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Desery

Torcik truskawkowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11oq9i3 1. Biszkopt:
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając
    dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem
    do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać
    do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
  • image-16qgd3s 2. Mus truskawkowy:
    Galaretki rozpuścić we wrzątku. Truskawki zblendować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować (nie gotować). Mus wystudzić i wlać
    do formy o średnicy 25cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • image-1egf87h 3. Masa stracciatella:
    Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Następnie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
  • image-2ac25xl 4. Poncz:
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto
    i spirytusem.
  • image-1uf1gvh 5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem a cały obwód formy obłożyć herbatnikami z czekolady. Następnie wylać połowę masy stracciatella, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie ułożyć stężały mus truskawkowy i wylać pozostałą masę stracciatella, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około
    30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Ser biały Truskawki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować