Torcik Truskawkowe marzenie

  • wyświetlono: 723 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Schłodzony torcik na biszkopcie nasączonym migdałowym likierem, z mocno truskawkowym musem i kremem stracciatella z kawałkami czekolady to moja propozycja na sezonowe ciasto do letniej kawusi.

Ewelina Marcin
  • 120min

Składniki

Biszkopt:

3 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
szczypta soli

Masa stracciatella

500g białego sera w wiaderku
500ml śmietany 36%
5 płaskich łyżek żelatyny
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
150g mlecznej czekolady

Mus truskawkowy:

400g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wrzątku

Poncz:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wrzątku
40ml likieru amaretto
20ml spirytusu

Dodatkowo:

200g herbatników w czekoladzie o kształcie serca
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik Truskawkowe marzenie

  • image-11oq9i31. Biszkopt:
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając
    dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem
    do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać
    do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
  • image-16qgd3s2. Mus truskawkowy:
    Galaretki rozpuścić we wrzątku. Truskawki zblendować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować (nie gotować). Mus wystudzić i wlać
    do formy o średnicy 25cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • image-1egf87h3. Masa stracciatella:
    Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Następnie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
  • image-2ac25xl4. Poncz:
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto
    i spirytusem.
  • image-1uf1gvh5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem a cały obwód formy obłożyć herbatnikami z czekolady. Następnie wylać połowę masy stracciatella, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie ułożyć stężały mus truskawkowy i wylać pozostałą masę stracciatella, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około
    30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaCiastoTruskawkiczekoladaSernik truskawkowytorcik z truskawkamisezonowe owocestracciatellaprzepis_miesiąca1000serowy torcikpyszny torcik serowy

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik truskawkowo-bezowy

Dodane przez: ewoola

Torcik truskawkowo-bezowy

Jeszcze zanim PP stało się tak...

1

Dodane przez: Cukiereczek

Wykwintny torcik truskawkowy

Pięknie się prezentuje, jest delikatny...

Torcik jabłkowo-truskawkowy

Dodane przez: rena123

Torcik jabłkowo-truskawkowy

Wyśmienity torcik biszkoptowy z...

Torcik śmietanowo-truskawkowy

Dodane przez: beciiaaa

Torcik śmietanowo-truskawkowy

Bardzo prosty w przygotowaniu....

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Dodane przez: zzewa

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Torcik z truskawkami to świetne...

Torcik truskawkowo-miętowy

Dodane przez: Cukiereczek

Torcik truskawkowo-miętowy

Ciasto jest orzeźwiające, jego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE