Truskawkowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosta szarlotka. Na cienkim biszkoptowym spodzie wyłożona jest gruba warstwa jabłek w truskawkowej galaretce. Całość zwieńczona jest pianką śmietankowo-truskawkową. Smaczne, lekkie ciasto :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej

    warstwa jabłkowa:
    5 dużych jabłek
    500 ml wody
    2 galaretki truskawkowe

    pianka śmietankowo-truskawkowa:
    200 ml wody
    1 galaretka truskawkowa
    200 ml śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Biszkopty Galaretki

Truskawkowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić w całości z cukrem i proszkiem do pieczenia przez ok. 10 minut. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić bez wyjmowania z formy.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
    Do garnka wlać wodę, zagotować, wsypać jabłka, dusić do miękkości. Zestawić z palnika. Do bardzo gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Wodę wlać do garnka, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretkę, wymieszać aż się całkowicie rozpuści. ostudzić do temperatury pokojowej.
    Śmietankę ubić na sztywno, miksując wlewać ostudzoną galaretkę.
    Gotować masę wylać na warstwę jabłkową. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jabłka Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować