pianka:
500 ml śmietanki 36%
2 truskawkowe galaretki
500 g pokrojonych truskawek
ponadto:
500 g truskawek
2 galaretki krystaliczne
Sposób przygotowania przepisu:
Poezja truskawkowa
1.
Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito.
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
2.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
3.
Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojonymi truskawkami. Masę wylać na biszkopt i odstawić do stężenia.
4.
Galaretki krystaliczne rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
5.
Na stężałej masie ułożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze