Truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko, margarynę i cukier. Zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na pół.
3.Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy, aż lekko stężeje.
4.Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek
o średnicy nieco większej niż forma do tarty. Przekładamy do formy, dokładnie dociskamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 °C. Studzimy.
5.Truskawki wykładamy na ciasto i zalewamy tężejącą galaretką. Tartę chłodzimy, aż galaretka stężeje.
Komentarze