Truskawkowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam.

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    1/2 szklanka mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej


    galaretka:
    30 dkg truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1/2 litra wody

    masa biała:
    600 ml śmietany kremówki 30 %
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 szklanki wody
    1 paczka biszkoptów okrągłych

    masa jogurtowa:

    400 ml jogurtu greckiego
    1/2 szklanki musu truskawkowego
    1 łyżka cukier puder
    1 i 1/2 łyżeczki płaskie żelatyny

    wierzch:
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    1/2 szklanki musu truskawkowego
    1/2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka fix do śmietany
    truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt ciasto przed pieczeniem 1. Biszkopt:

    Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka po jednym i mieszam już delikatnie mikserem i wyłączam go. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo i mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie.
  • biszkopt upieczony 2. Formę o średnicy 25 cm wykładam dno papierem do pieczenia i wylewam masę. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam na 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.
  • truskawki z galaretką wylane 3. Jak biszkopt przestygnie wykładam boki formy folią spożywczą na około. Na biszkopcie układam pokrojone na pół truskawki.
    Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na truskawki. Wstawiam do lodówki. PO wyjęciu układam na galaretce biszkopty.
  • biszkopty na galaretce 4. Śmietanę schłodzoną ubijam na na prawie sztywno.Galaretkę rozpuszczam w wodzie gorącej i studzę. Jak będzie zimna ale jeszcze płynna dolewam ją stopniowo do śmietany i cały czas miksuję.Wylewam śmietanę na biszkopty.Wstawiam do lodówki

    Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącej wody i rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto, i do lodówki wstawiam.
  • śmietana wylana na biszkopty 5. Wierzch:
    Śmietanę kremówkę ubijam z fixem. Żelatyną rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody i przestudzoną dolewam do musu z truskawek . Jak zacznie tężec wylewam na ciasto. Dekoruję śmietaną i truskawkami. Ciasto jest gotowe już 3 godziny po schłodzeniu, przed podaniem odrywam folię z boków.Dekoruję miętą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować