Truskawkowa fantazja

  • wyświetlono: 333 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam.

mysza75
  • 10 porcje
  • 720min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
1/2 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej


galaretka:
30 dkg truskawek
1 galaretka truskawkowa
1/2 litra wody

masa biała:
600 ml śmietany kremówki 30 %
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
1 paczka biszkoptów okrągłych

masa jogurtowa:

400 ml jogurtu greckiego
1/2 szklanki musu truskawkowego
1 łyżka cukier puder
1 i 1/2 łyżeczki płaskie żelatyny

wierzch:
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki musu truskawkowego
1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka fix do śmietany
truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowa fantazja

  • biszkopt ciasto przed pieczeniem1. Biszkopt:

    Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka po jednym i mieszam już delikatnie mikserem i wyłączam go. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo i mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie.
  • biszkopt upieczony2. Formę o średnicy 25 cm wykładam dno papierem do pieczenia i wylewam masę. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam na 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.
  • truskawki z galaretką wylane3. Jak biszkopt przestygnie wykładam boki formy folią spożywczą na około. Na biszkopcie układam pokrojone na pół truskawki.
    Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na truskawki. Wstawiam do lodówki. PO wyjęciu układam na galaretce biszkopty.
  • biszkopty na galaretce4. Śmietanę schłodzoną ubijam na na prawie sztywno.Galaretkę rozpuszczam w wodzie gorącej i studzę. Jak będzie zimna ale jeszcze płynna dolewam ją stopniowo do śmietany i cały czas miksuję.Wylewam śmietanę na biszkopty.Wstawiam do lodówki

    Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącej wody i rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto, i do lodówki wstawiam.
  • śmietana wylana na biszkopty5. Wierzch:
    Śmietanę kremówkę ubijam z fixem. Żelatyną rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody i przestudzoną dolewam do musu z truskawek . Jak zacznie tężec wylewam na ciasto. Dekoruję śmietaną i truskawkami. Ciasto jest gotowe już 3 godziny po schłodzeniu, przed podaniem odrywam folię z boków.Dekoruję miętą

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkibiszkoptDeser

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto truskawkowo-jogurtowa fantazja bez pieczenia

Dodane przez: beciiaaa

Ciasto truskawkowo-jogurtowa fantazja bez...

Bardzo proste i dość szybkie do...

Fantazja

Dodane przez: Ancurek30

Fantazja

Przepis na to ciasto dostałam od...

Tort malinowo-truskawkowa fantazja

Dodane przez: Ola1984

Tort malinowo-truskawkowa fantazja

Pyszne, wilgotne ciasto przygotowane...

Fantazja

Dodane przez: Smakołyki_Kingi

Fantazja

Doskonałe ciasto w sam raz na upalne...

Fantazja truskawkowo-bananowa

Dodane przez: Karolka97

Fantazja truskawkowo-bananowa

Ciasto owocowe które zasmakuje...

Kokosowa fantazja

Dodane przez: celkapatelka

Kokosowa fantazja

Biszkoptowe ciasto z wilgotną masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE