Truskawki w soku własnym

4.5 (197 ocen)

  • 40 min

smak lata :)

  • 40 min

Składniki:

  • Truskawki
    Cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Truskawki w soku własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy je do wyparzonych słoików.
    Truskawki wkładamy do 3/4 słoika i zasypujemy cukrem na każdy słoik 0,5l. dajemy 5 łyżeczek cukru . Tak przygotowane truskawki przykrywamy dodatkowo ściereczką i zostawiamy na całą noc, aby się wytworzył własny sok.
    Na drugi dzień dosypujemy taką samą ilość cukru co poprzedniego dnia. Jeżeli ktoś sobie życzy dosypać truskawki i ponownie posypać cukrem nie ma żadnego problemu. Następnie słoiki zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania 5-10 min i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w naczyniu którym się pasteryzowały
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować