Maliny w soku własnym

4.39 (231 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Maliny w soku własnym są tak aromatyczne, że po odkręceniu słoiczka nie mogę się powstrzymać i wyjadam je łyżeczką do ostatniej malinki, a sok dodaję do herbaty. Pyszne!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • świeże maliny
    cukier (po 2 łyżki na każdy słoik 400ml)
Wystaw ocenę:

4.39 (231 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Maliny w soku własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny przebrać, opłukać, nałożyć do połowy słoików 400ml, przesypać łyżką cukru, znowu nałożyć maliny i przesypać łyżką cukru. Słoiki odstawić na kilka godzin, aż owoce puszczą sok. Słoiki umieścić w piekarniku, włączyć grzanie, podgrzewać ok 20 minut w temp. 120stC. Pozostawić do lekkiego ostudzenia. Słoiki wyjąć, delikatnie postukać dnem o stół, żeby owoce się ułożyły. We wszystkich uzupełnić ilość owoców malinami i sokiem z jednego słoika, zakręcić. Pasteryzować 15 minut.
    Przechowywać w chłodnym miejscu.

    Pasteryzacja:
    Dno garnka wyłożyć ściereczką, ustawić słoiki, zalać wodą do wysokości 3/4 słoika. Garnek podgrzewać, aż woda się zagotuje, zmniejszyć ogień (moc grzania), pasteryzować 15 minut, następnie słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem.
    Uwaga: woda, którą zalewamy słoiki powinna mieć zbliżoną temperaturę do temperatury słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować