Rogaliki z Marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne Krucho- drożdżowe rogaliki :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru rozetrzeć ,żeby były płynne, dodać 2- 4 łyżki śmietany 18% najlepiej mały kubek śmietany, 1/4 szkl. ciepłego mleka - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia zaczynu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 0,5kg mąki przesiać na stolnicę, dodać zminego 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny i połączyć na kruszonkę. Dodać 2 jajka ,szczyptę soli , szczyptę cukru waniliowego i zaczyn drożdżowy delikatnie mieszając i zarobić ciasto. Zarobione ciasto włożyć do woreczka i do lodówki na 30 minut- 1 godziny. Po tym upływie czasu ciasto podzielić na 4 częsci . Formować okrągły placek, rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów, dać na każdy kawałek trójkąta marmoladę, powidło lub inne specyfiki domowej roboty i zwinąć rogale. Piec na łżoty kolor w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Porady

Z 0,5 kg wychodzi 40 małych rogalików. Ja z tej porcji mam 16 dużych rogalików. Przeważnie ciasto wykonuję z 1kg mąki i porcję podwajam. Z 1 kg wychodzi 32- 40 rogaliki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować