Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.0,5kg mąki przesiać na stolnicę, dodać zminego 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny i połączyć na kruszonkę. Dodać 2 jajka ,szczyptę soli , szczyptę cukru waniliowego i zaczyn drożdżowy delikatnie mieszając i zarobić ciasto. Zarobione ciasto włożyć do woreczka i do lodówki na 30 minut- 1 godziny. Po tym upływie czasu ciasto podzielić na 4 częsci . Formować okrągły placek, rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów, dać na każdy kawałek trójkąta marmoladę, powidło lub inne specyfiki domowej roboty i zwinąć rogale. Piec na łżoty kolor w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Porady
Z 0,5 kg wychodzi 40 małych rogalików. Ja z tej porcji mam 16 dużych rogalików.
Przeważnie ciasto wykonuję z 1kg mąki i porcję podwajam. Z 1 kg wychodzi 32- 40 rogaliki.
Komentarze