Jagody w soku własnym

1.5 (2 ocen)

  • 60 min

Takie jagody Mama zawsze podawała nam na ból brzuszka :) ZAWSZE pomagały, bo mają wiele zdrowotnych właściwości! Polecam, by każdy miał je w swojej spiżarce, choćby 2-3 słoiczki.

  • 60 min

Składniki:

  • Jagody
    3 łyżeczki cukru na każdy słoiczek 190g (* ilość przykładowa)
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Jagody w soku własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody dokładnie płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przebieramy i wsypujemy do słoiczków. Do pełna, ale przed ostatnią porcją przesypujemy cukrem, potem znów jagody i jeszcze trochę cukru. W sumie na 1 słoiczek o pojemności 190g sypałam 3 łyżeczki cukru (ilość należy dostosować do słodkości owoców i własnych upodobań). Słoiczki dokładnie zakręcamy (musi być suchy gwint i przykrywka) i ustawiamy w garnku ze ściereczką na dnie. Zalewamy wodą do wysokości 1 cm poniżej przykrywki i gotujemy około 35-40 minut, aby puściły sok, a cukier się rozpuścił.

Porady

Zasypane jagody można odstawić na jakiś czas (przykrywając czystą ściereczką), by jagody puściły trochę soku. Wtedy można jagód do każdego słoiczka dosypać (po podczas gotowania ich objętość się zmniejszy).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować