Truskawki w migdałowych koszyczkach

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Deser będzie bardziej orzeźwiający i aromatyczny, jeśli do sosu dodamy kawałek imbiru lub doprawimy go świeżo startą gałką muszkatołową.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CZEKOLADOWY MUS:
    - śmietanka 30%: 500 mililitrów
    - czekolada mleczna: 250 gramów
    - czekolada gorzka: 150 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtko: 2 sztuki
    - brandy: 5 mililitrów
    KOSZYCZKI Z MASY CYGARETKOWEJ:
    - masło (roztopione): 100 gramów
    - białko: 2 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - płatki migdałowe: 40 gramów
    TRUSKAWKI W SOSIE:
    - truskawki: 1.5 kilograma
    - cukier: 1 łyżka
    - trawa cytrynowa (źdźbła): 3 sztuki
    - miód lipowy: 2 łyżki
    - limonka (sok i pokrojona w paski skórka): 0.25 sztuki
    - mięta (gałązki): 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy

Truskawki w migdałowych koszyczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladowy mus: śmietankę włożyć do zamrażarki na ok. 20 minut, następnie ubić i wstawić do lodówki. Czekolady mleczną i gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (ewentualnie w kuchence mikrofalowej, mieszając co pół minuty).
  • krok2 2. Czekoladę odstawić do lekkiego wystudzenia. Jaja wbić do miski, dodać żółtka i rozkłócić. Wlać brandy i dokładnie wymieszać.
  • krok3 3. Energicznie mieszając, wlewać stopniowo czekoladę. Dodać 1/4 bitej śmietany i delikatnie wymieszać.
  • krok4 4. Następnie dodać resztę śmietany i dokładnie wymieszać. Mus przykryć folią aluminiową i włożyć na ok. 30 minut do lodówki, aby stężał.
  • krok5 5. Masa: białka wymieszać z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, wsypać mąkę i sól.
    Wlać powoli wystudzone masło i wymieszać. Chłodzić ok. 15 minut.
  • krok6 6. Piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzać do 170 °C. Na pergaminie
    rozprowadzać cienką warstwę masy, formując koła o śr. ok. 12 cm.
  • krok7 7. Ciasto posypać płatkami migdałów. Piec krótko na rumiano. Wyjąć i od razu przenieść łopatką na odwrócone do góry dnem kubki.
  • krok8 8. Uformować koszyczki. Odstawić do wystudzenia. Truskawki w sosie: owoce
    umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić w ćwiartki.
  • krok8 9. W garnku podgrzać 5 łyżek wody z cukrem. Trawę obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w 3-cm kawałki. Dusić ok. 3 minut w syropie. Odcedzić.
  • krok10 10. Do syropu dodać miód, skórkę i kilka kropel soku z limonki. Wymieszać i polać truskawki. Odstawić na kilka minut.
  • krok11 11. Koszyczki położyć na talerzach. Truskawki wymieszać i napełnić koszyczki. Nałożyć po dwie porcje musu czekoladowego. Ozdobić listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować