Trufle czekoladowe z prażonej mąki

4.49 (173 ocen)

  • 60 min

Prażona mąka nadaje truflom ciekawego ,lekko orzechowego smaku. Trufle nie są trudne do przygotowania a smakują wyśmienicie, ciężko się od nich oderwać, są mocno uzależniające.Takie trufle możemy przygotować jako słodki prezent dla bliskiej osoby np. na Walentynki, Dzień Matki

  • 60 min

Składniki:

  • -2 szkl. mąki
    -3/4 szkl. cukru
    -2/3 szkl. mleka
    -1 żółtko
    -10 dag masła
    -esencja rumowa
    -kilka kropel spirytusu
    -2 łyżki ciemnego kakao
    Do obtoczenia:
    -posiekane orzechy włoskie, kokos lub kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle

Trufle czekoladowe z prażonej mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z cukrem i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Na suchej patelni prażymy mąkę, powinna mieć ciemno złoty kolor, uważamy aby mąka się nie przypaliła. Uprażoną mąkę odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Masło ucieramy z żółtkiem, dodajemy porcjami mąkę , mleko ,kakao ,aromat i spirytus. Gdy wszystkie składniki się dobrze połączą masę odstawiamy do lodówki.
  • 4. Z schłodzonej masy formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w orzechach włoskich.
    Trufle przed podaniem schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować