Ciasto kokosowo-orzechowe z masą truflową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kokosowe:
Żółtka , cukier, wodę utrzeć do białości.
Mąkę zmieszać z wiórkami i proszkiem do pieczenia , dodać do utartych żółtek, wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy z żółtek , delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa jednakowe placki .
2.Ciasto orzechowe:
Jajka ubić z cukrem do białości.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i mielonymi orzechami, dodać do ubitych jajek, wymieszać .
Wylać do formy takiej samej wielkości jak poprzednie ciasta.
Piec około 30 minut w temp 175*C
3.Masa:
Żółtka utrzeć z cukrem, mleko zagotować, gorące cienkim strumykiem wlać do żółtek, postawić na małym ogniu i energicznie mieszając zagotować, wystudzić.
Masło utrzeć do puszystości, dodać wystudzoną masę żółtkową.
Trufle pokroić, dodać mleko, rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać do utartego masła.
pistacje posiekać, dodać do masy.
Komentarze