Trójkąty z budyniem kawowym i chrupkami czekoladowymi

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

To pomysłowy sposób na smaczne podanie aromatycznej kawy. Ich aromat zamknęłam w ciastku, które ma pyszny, kawowy smak z nutką czekolady.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka= 250 ml
    Składniki ciasta:
    3 szklanki pszennej
    1 szklanki serka homogenizowanego śmietankowego
    250 gram masła
    3 łyżki cukru
    Składniki nadzienia:
    1 i 1/3 szklanki mleka 3,2 %
    1 szklanka zaparzonej, przestudzonej mocnej kawy
    1,5 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
    ¼ kostki masła
    Jajko
    3-4 łyżki cukru
    Kilka łyżek cukru
    Ponadto:
    Około ¾ chrupek czekoladowych
    Jajko do posmarowania wierzchu trójkątów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Trójkąty z budyniem kawowym i chrupkami czekoladowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj nadzienie. 1 szklankę mleka zagotuj z masłem. Kawę zmiksuj dokładnie z proszkiem budyniowym, jajkiem i wlej do gotującego się mleka. na końcu wsyp cukier. Odstaw do przestygnięcia.
  • 2. Ciasto: mąkę pszenną przesiej przez sito. Dodaj cukier, masło i dokładnie posiekaj całość nożem. Na końcu dodaj serek i zagnieć całość. Schłodź w zamrażalce około 1 godzinę.
  • 3. Ciasto wyjmij z zamrażalnika rozwałkuj na grubość około pół cm. wykrawaj kwadraty, na każdy kładź porcje budyniu i po kilka chrupek czekoladowych. Zwiń w połowie tworząc trójkąty, zlep dokładnie brzegi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa ziarnista Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rolada z budyniem kawowym

To może cię zainteresować