opakowanie ciasta francuskiego
1 duży budyń śmietankowy
1 duży budyń czekoladowy
6 łyżek cukru do budyniu
1 litr mleka 3,2 %
cukier do posypania
1 jajko do posmarowania
Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy nadzienie do trójkątów. Gotujemy budynie: śmietankowy i czekoladowy. W ½ szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w ¾ litra mleka gotujemy go w½ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu lekko studzimy ale nie może być zimny. Letni budyń lepiej się rozsmarowuje.
2.Ciasto francuskie kroimy na 6 lub 12 równych kwadratów, zależny od tego jaką wielkość ciastek chcemy otrzymać. Na każdy z nich nakładamy łyżkę budyniu śmietankowego i łyżeczkę budyniu czekoladowego. Zwijamy w trójkąt, zlepiamy brzegi, możemy sobie pomóc widelcem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy nadziane trójkąty, smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
3.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut, do momentu zarumienienia.
Komentarze