Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem

4.47 (150 ocen)

  • 60 min

Bardzo szybki i smaczny deser:)

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    1 duży budyń śmietankowy
    1 duży budyń czekoladowy
    6 łyżek cukru do budyniu
    1 litr mleka 3,2 %
    cukier do posypania
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trójkąty z ciasta francuskiego nadziane budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Trójkąty  z ciasta francuskiego nadziane budyniem 1. Przygotowujemy nadzienie do trójkątów. Gotujemy budynie: śmietankowy i czekoladowy. W ½ szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w ¾ litra mleka gotujemy go w½ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu lekko studzimy ale nie może być zimny. Letni budyń lepiej się rozsmarowuje.
  • Trójkąty  z ciasta francuskiego nadziane budyniem 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 lub 12 równych kwadratów, zależny od tego jaką wielkość ciastek chcemy otrzymać. Na każdy z nich nakładamy łyżkę budyniu śmietankowego i łyżeczkę budyniu czekoladowego. Zwijamy w trójkąt, zlepiamy brzegi, możemy sobie pomóc widelcem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy nadziane trójkąty, smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
  • Trójkąty  z ciasta francuskiego nadziane budyniem 3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut, do momentu zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować