Ciasto Trociniak

4.5 (197 ocen)

  • 50 min

Pyszne połączenie smaków masy jabłkowej z masą budyniową na puszystym biszkopcie świetnie się komponują. Całość obsypana uprażonym kokosem. Przepis dostałam od cioci.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki budyniu waniliowego
    1/2 szklanki cukru
    1 kostka masła
    1/2 opakowania cukru waniliowego

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek (dużych)
    5 galaretek agrestowych
    1 łyżka żelatyny

    Oraz:

    1 opakowanie wiórków kokosowych
    4 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Ciasto trociniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt w 160 stopniach przez ok. 20 minut.
    Masa: budyń i mąkę mieszamy w szklance mleka.Drugą szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Wlewamy budyń, chwilkę gotujemy i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę porcjami dodajemy budyń.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku. Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy jabłka i zimną żelatynę. Dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier i wiórki mieszamy, rumienimy na małym ogniu. Studzimy. Na biszkopcie rozsmarowujemy 1/2 masy budyniowej wykładamy masę jabłkową a gdy jabłka stężeją resztę budyniowej. Całość posypujemy uprażonym kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować