Pyszne połączenie smaków masy jabłkowej z masą budyniową na puszystym biszkopcie świetnie się komponują. Całość obsypana uprażonym kokosem. Przepis dostałam od cioci.
Ciasto trociniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt w 160 stopniach przez ok. 20 minut.
Masa: budyń i mąkę mieszamy w szklance mleka.Drugą szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Wlewamy budyń, chwilkę gotujemy i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę porcjami dodajemy budyń.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku. Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy jabłka i zimną żelatynę. Dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier i wiórki mieszamy, rumienimy na małym ogniu. Studzimy. Na biszkopcie rozsmarowujemy 1/2 masy budyniowej wykładamy masę jabłkową a gdy jabłka stężeją resztę budyniowej. Całość posypujemy uprażonym kokosem.
Komentarze