Ciasto:
2 szklanki kaszy manny
280 g mąki pszennej
250 g margaryny
270 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowo-serowa:
1 litrowy słoik kompotu z jabłek
400 g twarogu półtłustego
6 łyżek cukru
1/4 kostki margaryny (kostka - 250 g)
3 jajka
2/3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
Masa kakaowa:
250 g margaryny
400 g śmietany 12%
2/3 szklanki mleka
150 g kakao rozpuszczalnego słodzonego
2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
Trio jabłkowo-serowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić margarynę z cukrem. Zdjąć z ognia, wsypać proszek do pieczenia i wymieszać. Lekko ostudzić, wbić jajka i utrzeć na jednolitą masę. Następnie wsypać kaszę, ucierać, na końcu mąkę, również utrzeć. Blaszkę (24 x 42) wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem.
2.Kompot wymieszać z serem i cukrem, potraktować blenderem. W garku rozpuścić margarynę, dodać masę jabłkowo-serową i zagotować. Jajka rozkłócić z mlekiem, wsypać oba budynie i dokładnie wymieszać. Wlać do masy w garku. Stale mieszając, podgrzewać. Całość chwilę gotować.
3.To kompocik :)
4.Wcześniej przygotowane ciasto podpiec 10 min (180-200 st. C). Następnie wylać na nie gorącą masę jabłkowo-serową i piec jeszcze 40 min.
5.Upieczone ciasto ostudzić.
6.W garnku rozpuścić margarynę, wlać 200 g śmietany, wsypać kakao - całość gotować 5 min na małym ogniu. Masę zdjąć z gazu. W naczyniu dokładnie wymieszać resztę śmietany, mleko i oba budynie. Wlać do masy kakaowej, wymieszać. Garnek ponownie stawić na gaz, podgrzewać i zagotować. Im bliżej zagotowania masy, tym energiczniej należy mieszać całość. Gotową masę lekko ostudzić i wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
Porady
Masę kakaową najlepiej robić w wysokim garnku, ponieważ należy ją bardzo energicznie mieszać i może chlapać.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze