Ciasto serowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: formę wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z tłuszczem i cukrem na puszystą masę. Po utarciu do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, mleko, powidła śliwkowe, kakao, dokładnie wymieszać zawartość. Białka posolić, ubić na sztywno, dodać do utartej masy, delikatnie wymieszać. Wylać do formy, wyrównać. Wstawić na nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto po upieczeniu, wystudzone pokroić na 16 pasków w poprzek.
Ser zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielone od białek utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać zmielony ser,budyń, cukier waniliowy, dokładnie wymieszać składniki. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać do połaczenia się składników.
W formie na papierze do pieczenia ułożyć w poprzek 8 pasków w jednakowych odstępach. W odstępy włożyć ser. Następna warstwa –w miejsce sera warstwa ciasta. Całość wyrównać na wierzchu serem. Piec w temp. 180 stopni 50 minut.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Porady
1.Paski ciasta można ułożyć w poprzek blachy, kratka będzie regularna.
Komentarze